fredag 7. oktober 2016

Uke 1: Utflukter til Otavalo og Papallacta

Den andre helgen min her i Quito, eller den første påkoblede og noenlunde aklimatiserte helgen ble brukt til utflukter gjennom spanskskolen. Lørdag dro en god gjeng med buss til Otavala, en liten by nord for Quito som er kjent for sitt "Mercado". Et stort marked med tradisjonelt håndtverk, ikke bare fra Ecuado, men fra hele Sør-Amerika. Og her er det forventet å prute… Og jeg som er så glad i det. Takke meg til Norge som har en satt pris inkludert avgifter, tips og ingen pruting. Men skulle jeg få kjøpt noe her i Otavalo så var det bare å sette i gang. Etter en liten runde for å få en smule oversikt over hva som finnes, brøt jeg og mine nye svenske venn Cornelia barrieren og fikk kjøpt vårt første produkt. Og derfra gikk det bare en vei. På tur hjem var lommeboka tom og ryggsekken full. Julegaver i boks, eller sekk… Med så mye inntrykk, tall og spekulering var det godt å kunne gjøre dette på norsk/svensk i stedet for engelsk. Men likevel, forhandlingene måtte foregå på spansk. Vi var vel ikke de tøffeste forhandlerne, men vi fikk slått av litt på alle handlene så vi sa oss fornøyd med det.
Vanskelig å velge... Men det ble ikke denne...

Har det sneket seg inn noe norsk mønster?
Har de vært på markedet i Trondheim og hentet inspirasjon?

Før og etter markedet fikk vi litt sightseeing av den flotte naturen Ecuador har å by på. Bratte fjell og dype daler er det ikke bare i Norge. Ecuador er da ikke formet av is, mer vulkaner, og dette gir skarpe former og tilsynelatende ugjestmildt landskap, men likevel frodig også på tross av høyden. Hele området her ligger høyere enn Galdhøpiggen, selv om det ikke ser sånn ut. Det kan til tider føles slik når en prøver å gå fort opp til en topp ved et vulkankrater på ca 3000 moh. Og jeg som trodde jeg var i form etter en 1/2maraton. Høyden setter sine begrensninger. Så det blir flere stopp og mer bilder i stedet. Vulkanen Cuicocha har et sjøfyllt krater med to øyer i midten. Fantastisk å se og fundere litt over naturens tilbliveldse. Sjøen heter "Lago de Coy". Coy er en matrett som er vanlig i Ecuador og navnet kom etter at øyene her har stor forekomst av Coy, altså hamster. (Som vi lagde i kokkeklassen på skolen). Videre på veien stoppet vi for å se en flott foss. Jada, fossen var flott, men det skal litt til for å imponere en nordmann med en foss liksom. Selv om fosser alltid er spennende og flotte.
Vi besøkte også et kjeksbakeri. De baker Ecuadors spesialitet- Bichorros. Håndlagde kjeks, 3000 om dagen, med turister som er innom og ser på. Liker du at andre studerer jobben din? Ikke? Da tror jeg ikke dette er bakeriet for deg…







Søndag var det ny utflukt, denne gang til de varme kildene i Papallacta. Vi kjører nå østover fra Quito og også her er landskapet spektakulært og flott. De har noen rare vekster her som læreren beskriver som "Plantas de electricidad". Lurer på om det var store diskusjoner før disse ble "plantet" eller om innbyggerne bare var glade for elektrisiteten som kom med dem.
Vi slapper godt av i de varme kildene. Vannet er meget behagelig til bare å ligge i. Og nærmer du deg kildene til hvert basseng kan du lett få følelsen av å bli kokt. Usikker på temperatur men "meget varmt" er i hvert fall riktig. Heldigvis var det overskyet så det gikk ann å sitte på kanten å bli avkjølt. Det varme vannet som har med ulike mineraler fra vulkanen skal være sunt for det meste fra avstressing, bedre hud til bedre blodomløp med alt det det medfører av bedre kropp. Og ikke minst, den varme dusjen med trykk etterpå… Dette skulle en ha hatt hjemme!
Til lunsj får jeg servert den nydeligste, stekte ørretten på mange år. Akkompagnert av regn og tordenskrall.






Å skrive blogg når en har hodet fullt av inntrykk, spanske gloser surrer rundt og en til og med drømmer at en er på dyrebutikken hjemme på City Syd for å kjøpe hamster til middag (drømmer videre at jeg kommer på at jeg ikke kan å ta livermt av den og flå den så det blir ikke hamster , er ikke lett. Håper likevel ord og bilder gir dere ett lite innblikk i verden her nede. (Ikke så lett når nettsida og/eller telefonen ikke samarbeider heller. Så bildetekst er det bare noen av bildene som får... )

TurboTorill :)

4 kommentarer:

  1. Dette må vel regnes som Høyde trening? Artig og lese og fine bilder ��

    SvarSlett
  2. Så spennende Torill! Ungdomstrinn vil gjerne ha en forelesning når du kommer hjem. Kos deg videre :-)

    SvarSlett
  3. Dette er høydetrening ja. Må være superform når jeg kommer hjem!
    Foredrag skal bli!

    SvarSlett
  4. Dette er høydetrening ja. Må være superform når jeg kommer hjem!
    Foredrag skal bli!

    SvarSlett